Transport and cooling

Suchy lód może być wykorzystywany jako medium chłodzące i  utrzymujące stałą temperaturę podczas transportu lub wszędzie tam gdzie jest to potrzebne.
Dwutlenek węgla to czynnik, o dużym potencjale chłodzenia. Dzięki swoim właściwością bakteriostatycznym ogranicza on i hamuje rozwój bakteri i grzybów. Dlatego też bezpiecznie można go stosować do bezpośredniego kontaku z żywnością lub innym matriełem organicznym czy też biologiczym.Sublimujący dwutlenek węgla wypełnia przestrzeń transportową wypierając z niej tlen, dzięki czemu transportowany produkt pozostaje w bezpiecznej atmosferze i temperaturze, gwarantującej świeżość i trwałość towarów.

Wśród naszych klientów są firmy kurierskie, które wykorzystują suchy lód w trasporcie przesyłek na znaczne odległości materiałów szybkopsujących się czy organicznych tj. krew. tkanki,itp.

Suchy lód można dodawać bezpośrenio do pojemników transportowych lub przestrzeni ładunkowych. W jednym i drugim przypadku gwarantuje to obniżenie temepratury otoczenia i dostarczenie produktów do punktu przeznaczenia, w stanie gwarantującym ich przydatność.

Coraz częściej suchy lód znajduje zastosowanie w cateringu. Rosnące potrzeby i wymagania rynku na dostarczanie świeżych gotowych posiłków spowodowały nagłe zaiteresowanie suchym lodem jako medium chłodnicznym. Duże znaczenie w tego typu transporcie ma to, iż suchy lód nie pozostawia wilgoci. Cecha ta gwaratuje estetyczny wygląd transportowanych posiłków.i opakowań.

Zastosowanie suchego lodu w postaciu granulatu w chłodnictwie nie wymaga żadnych kosztownych nakładów finansowych czy specjalnych wymagań techniczno-organizacyjnych. Suchy lód oddając swoje ciepło chłodzenia sublimuje, nie pozostawiając po sobie żadnych odpadów. Jest to bezpieczna i higieniczna forma chłodzenia w transporcie żywności i artykułów spożywczych.

Firma PROJAN służy swoją wiedzą i doświadczeniem w zastosowaniach suchego lodu.

Zapraszamy do kontaktu z naszym działem produkcji, który odpowie na wszystkie Państwa pytania.

 

PROJAN - Wszystko to, co chcielibyście wiedzieć o suchym lodzie.