Kontrola temperatury

Suchy lód również wykorzystywany jest do kontroli temperatury w procesach przetwórczych w przemyśle spożywczym. Granulat suchego lodu może być dodawany bezpośrednio do żywności. Jako środek obojętny, bezzapachowy i bezsmakowy nie zmienia właściwości żadnych produktów. Dodawany jest głównie w procesach egzotermicznych, gdzie zależy nam na obniżeniu lub ustabilizowaniu temperatury.

Najczęściej spotykanymi aplikacjami są:

- w procesie mielenia i kutrowania mięsa. Suchy lód stabilizuje temperaturę podczas tych procesów, poprzez bezpośrednie dodanie go do mieszanych substancji.

- w procesie mielenia niektórych ciast, eliminując w ten sposób do minimum ilość dodawanej wody.

- w procesie mielenia przypraw. Tutaj dwutlenek węgla ma dwojakie zastosowanie, nie tylko obniża temperaturę, ale także poprzez swoje właściwości redukuje atmosferę wybuchową poprzez wyparcie tlenu.

 

Dla wszystkich tych procesów dwutlenek węgla w postaci suchego lodu jest bezpieczny i nie wymaga żadnej w znaczący sposób ingerencji w proces technologiczny.

 

PROJAN - Wszystko to, co chcielibyście wiedzieć o suchym lodzie.